Zápis zo zasadnutia Komisie TVŠaM pri MsZ v Trstenej, ktoré sa konalo dňa 10.12.2009 v Trstenej.

Prítomní:  podľa prezenčnej listiny

Program: 

1. Informácie zo zasadnutia MsZ v Trstenej
2. Vyhodnotenie športových aktivít v roku 2009
3. Vyhodnotenie čerpania transferov v roku 2009
4. Rôzne
5. Záver

Zasadnutie otvoril predseda komisie Ing. Eduard Lepáček, oboznámil prítomných členov komisie s programom zasadnutia.

K bodu 1.
Predseda komisie informoval, že na poslednom zasadnutí MsZ bolo uznesenie z ostatného zasadnutia komisie vzaté na vedomie. Zástupca Mgr. Kristofčák sa pozastavil nad časťou, kde členovia komisie kritizujú komunikáciu medzi vedením GMH Trstená a predstaviteľmi klubov, čo sa týka časového harmonogramu využitia telocvični. Zástupca primátora sa chcel osobne zúčastniť zasadnutia komisie, bol pozvaný, ale z dôvodu pracovných povinností sa zasadnutia nezúčastnil, ale osobne komunikoval s niektorými predstaviteľmi klubov (Gajniak, Medvecký)  a skutočnosti si vyjasnili. V budúcnosti doporučuje, aby sa predstavitelia klubov obracali naňho a potom riešili situáciu na zasadnutí komisie. 
Členovia komisie znovu poukázali na veľkú vyťaženosť telocviční v meste, na akútny nedostatok vhodných priestorov na tréningy a športovanie v meste, hlavne počas zimných mesiacov. Nedostatok priestorov na tréningy pociťujú hlavne žiacke družstvá (futbal, volejbal). Z uvedeného dôvodu poverili predsedu komisie, aby v spolupráci s hlavným kontrolórom mesta, riaditeľmi škôl a členmi športovej komisie, urobili kontrolu vyťaženosti telocviční v meste, hlavne čo sa týka vyťaženosti zo strany jednotlivých krúžkov.
Predseda komisie informoval, že takáto kontrola zo strany hlavného kontrolóra v minulosti už bola robená a výsledok bol pozitívny. Na zasadnutí MsZ bude iniciovať opakovanie kontroly.
Ďalej predseda komisie informoval, že v rozpočte mesta výška transferov na rok 2010 pre športové kluby ostala nezmenená oproti roku 2009, teda vo výške 34 854,- €.
      Taktiež informoval, že z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov sú pozastavené náklady na športovú halu. Situácia je v takom stave, že je vypracovaná štúdia, hala je naplánovaná v ÚP Trstená, ale ďalšie náklady na športovú halu v roku 2010 sú pozastavené.     

K bodu 2.
Predseda klubu vyhodnotil športové akcie v meste v roku 2009, konštatoval, že podľa plánu akcii boli realizované všetky, až na Turnaj miestnych samospráv, ktorý sa nekonal z dôvodu, že nebola obsadená funkcia športového referenta. Z uvedeného dôvodu nemal kto koordinovať organizačne Turnaj mestských samospráv. Členovia komisie konštatovali, že to nie je dostatočný dôvod, aby sa turnaj nekonal. Uviedli, že aj mnohí občania sa u členov šp. klubov informovali, kedy sa bude turnaj konať a čakali na jeho organizovanie. Do budúcnosti odporúčajú túto akciu zachovať, lebo má medzi občanmi pozitívny ohlas.

K bodu 3.
Predseda komisie konštatoval, že čerpanie transferov v roku 2009 pre jednotlivé športové kluby bolo bez väčších problémov. Vyhodnotil podané žiadosti klubov na poskytnutie transferov v roku 2010.
Členovia komisie navrhujú, aby z položky aktivity komisie v rozpočte na rok 2009 boli presunuté finančné prostriedky do položky transfery pre šp. kluby a vyplatené finančné prostriedky vo výške 443,- €, pre športové kluby v rovnakej výške a to v sume 73,80 € pre každý športový klub.

K bodu 4.
Letašiová informovala o Usmernení MŠ SR k predkladaniu žiadosti o poskytnutie dotácie na realizáciu projektov v oblasti športu v roku 2010. Usmernenie dostali prostredníctvom mailovej pošty, po preštudovaní sa môžu pri prípadnej príprave projektu obracať o pomoc na pracovníkov organizačného oddelenia MsÚ Trstená.
Predseda komisie informoval o žiadosti Mestského športového klubu, Trstená, aby členom športovej komisie bol namiesto pána Krasuľu pán Miroslav Mačor.
Členov komisii schvaľuje a odvoláva MsZ, na návrh predsedu komisie. Doporučili predsedovi komisie, aby na zasadnutí MsZ žiadal odvolať z funkcie člena komisie pána Rastislava Krasuľu. Čo sa týka schválenia nového člena komisie členovia doporučili, že nakoľko je už krátky čas do skončenia volebného obdobia, nie je nutné, aby sa do komisie dopĺňal nový člen.
Letašiová dala členom komisie na posúdenie a doplnenie návrh Plánu práce športovej komisie na rok 2010.
R. Gajniak informoval o príprave Vianočného volejbalového turnaja, ktorý je v konečnej fáze prípravy a informoval, že je potrebné zakúpiť nový putovný pohár, nakoľko starý je už poškodený.
Predseda komisie otvoril otázku organizovania vyhodnotenia „Športovec roka 2009“. Dr. Gočal navrhol pevný termín, aby sa z vyhodnotenia stala tradícia v meste. Navrhuje tretí piatok v januári. Dátum slávnostného vyhodnotenia „Športovec roka 2009“ bude 15.1.2009 vo veľkej sále Domu kultúry, Trstená.
Členovia súhlasili, aby vyhodnotenie bolo podľa kľúča ako minulý rok, prvé tri miesta a ostatní bez poradia. Ceny navrhujú vo výške 200,- €, 150,- € a 100,- €, tak ako vlani. Náklady na zorganizovanie akcie a ceny budú hradené z položky aktivity komisie.
Členovia komisie súhlasili s návrhom, že ceny odovzdajú seniori - športovci z mesta, ktorí sa v minulosti aktívne zapájali do športového diania v meste a v jednotlivých športoch sú známe osobnosti. Boli vyzvaní jednotliví predstavitelia športových klubov, aby navrhli vhodné osobnosti, ktoré budú navrhnuté na komisii  a následne pozvané na odovzdávanie cien „Športovec roka 2009“.
Akcia sa bude konať s poskytnutím menšieho občerstvenia a s kultúrnym programom. Organizačné otázky zabezpečí organizačné oddelenie MsÚ v spolupráci s oddelením kultúry MsÚ. Na najbližšom zasadnutí komisie, ktoré sa bude konať 29.12.2009, členovia klubov prinesú návrhy na ocenenie športovca roka za svoj klub s ich krátkou charakteristikou a návrhom zaslúžilého seniora za ich klub.
Ing. Koleják informoval o návrhu nájomnej zmluvy medzi ŠKK Trstená a Mestom Trstená o prenájme kolkárne Pod Kľozovom. 
    
 Keďže boli prejednané všetky body programu zasadnutia, predseda komisie poďakoval prítomným za účasť a zasadnutie ukončil.


Návrh na uznesenie
Komisia telesnej výchovy, športu a mládeže pri mestskom zastupiteľstve v Trstenej, odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Trstenej prijať uznesenie:


1.) Berie na vedomie:

- zápis Komisie telesnej výchovy športu a mládeže pri Mestskom zastupiteľstve v Trstenej zo dňa  10.12.2009.

     2.)  Odvoláva:

- Rastislava Krasuľu z členstva v Komisii telesnej výchovy, športu a mládeže pri MsZ v Trstenej.

4.) Súhlasí:

- s presunom fin. prostriedkov z položky aktivity komisie do položky transfery pre športové kluby v rozpočte na rok 2009.

 


Trstená 14.12.2009

Zapísala: Bc. A. Letašiová

 

Overil:     Ing. Eduard Lepáček
     predseda komisie