Výber zásadných zmien pravidiel schválených 31. kongresom FIVB v roku 2008 a platných v súťažiach SVF od súťažného ročníka 2009/2010 

Nové pravidlá v praxi : http://dean6.jfmed.uniba.sk/farmakol/images/avrsr/net_rule_modifications.wmv

OFICIÁLNE PRAVIDLÁ VOLEJBALU 

Počet členov družstva, liberá a výstroj 

Podľa pravidla 4.1.1 môže mať družstvo najviac 12 hráčov, trénera, asistenta trénera, maséra, lekára. (5.2, 5.3). Možnosť 14 hráčov bola schválená len pre svetové súťaže a súťaže FIVB, t.j. nebolo to schválené ani pre súťaže CEV. Aj preto dresy hráčov musia byť i naďalej očíslované od 1 do 18. 

Úprava pravidla 19.1.1 prináša zmenu v počte liberov - každé družstvo má právo určiť zo zoznamu hráčov najviac dvoch (2) špecializovaných obranných hráčov - „liberov“. (Len pre úplnosť, v prípade vyššie  spomínaných 14 hráčov vo svetových súťažiach sú dvaja liberovia povinní.) 

Podľa rozhodnutia CEV sa v Európskych pohárových súťažiach ako aj v súťažiach SVF bude v  nasledovnom súťažnom ročníku testovať mierne upravené pravidlo o liberovi. Znamená to, že zo zoznamu 12 hráčov sa môžu pred stretnutím a pred podpisom trénera a kapitána družstva vyznačiť maximálne dvaja hráči ako liberovia do zvláštnych, na to určených riadkov v zápise o stretnutí (t.j. 0, 1 alebo 2 hráči).

Naďalej platí pravidlo, že libero nemôže byť kapitánom družstva ani kapitánom v hre, kým plní funkciu libera. 

V súvislosti s touto adaptáciou neplatí v pravidlách uvedené pravidlo 19.3.3 o menovaní nového libera ale iba v prípade zapísania 2 liberov do zoznamu hráčov.

Zmena libera je možná kedykoľvek a v praxi to znamená, že počas stretnutia môžu

fungovať ako liberovia dvaja hráči jedného družstva súčasne, pričom na ihrisku môže byť vždy len jeden z nich. Samozrejme stále platí, že medzi dvomi výmenami libera musí prebehnúť najmenej jedna dokončená rozohrávka.
 

V prípade zranenia alebo ochorenia jedného z liberov (ak boli na začiatku vyznačení dvaja liberovia), družstvo bude pokračovať v stretnutí len s jedným liberom. Ak sa zraní i toto libero, resp. ak sa zraní libero v prípade vyznačenia len jedného libera pred stretnutím, môže tréner menovať za libera na zvyšok stretnutia hociktorého hráča (okrem pôvodného libera), ktorý v momente menovania nie je na ihrisku(19.3.3.2). Kapitán družstva sa môže vzdať všetkých svojich právomocí, aby mohol byť na základe žiadosti trénera menovaný za libera. Zmeny kvôli zraneniu alebo ochoreniu libera alebo novovymenovaného libera sa nepovažujú za výmeny libera (5.1.2, 19.3.2.1). V prípade menovania nového libera musí byť jeho číslo zapísané do kolónky poznámky v zápise o stretnutí.
 

Právomoci kapitána
 

Podľa pravidla 5.1.2.3 má právo kapitán v hre žiadať oddychové časy a striedania len v prípade neprítomnosti trénera (15.2.1, 15.4, 15.5).
Na druhej strane pravidlo 5.2.3.4 hovorí, že tréner ako aj iní členovia družstva môžu počas stretnutia radiť hráčom na ihrisku. Tréner môže pri tom stáť alebo chodiť vo voľnej zóne pred lavičkou svojho družstva od predĺženia útočnej čiary až po zónu
 rozcvičovania bez toho, aby prekážal alebo zdržiaval hru (1.3.4, 1.4.4). Vo vybraných súťažiach SVF môže tréner plniť svoju funkciu iba spoza trénerskej čiary, definovanej ako prerušovaná čiara, rovnobežná s postrannou čiarou, vo vzdialenosti 1,75 m od nej, siahajúca od útočnej čiary až po zadnú čiaru, ktorá pozostáva z 15 cm dlhých úsečiek a 20 cm medzier medzi nimi, ktorá vymedzuje priestor pôsobenia trénera.
 

V prípade, že tréner z akéhokoľvek dôvodu musí opustiť svoje družstvo (aj z dôvodu trestu), môže funkciu trénera počas jeho neprítomnosti na základe žiadosti kapitána v hre a so súhlasom prvého rozhodcu prevziať asistent trénera. (5.1.2, 5.2)
 

Rozohrávka a dokončená rozohrávka
 

Pravidlo 6.1.3 spresnilo charakteristiku rozohrávky ako sled herných akcií od okamihu úderu do lopty podávajúcim hráčom do okamihu, kedy je lopta mimo hry. (8.1, 8.2) Zároveň definuje dokončenú rozohrávku ako sled herných akcií, ktorý sa končí pridelením bodu. Znamená to, že ani bod za penalizáciu, ani prerušenie hry a opakovanie rozohrávky z dôvodu obojstrannej chyby, zranenia hráča, či zakotúľanej lopty od podávača do ihriska neznamená dokončenú rozohrávku a preto sa v takomto prerušení nemôže žiadať striedanie a nemôže prebehnúť ani výmena libera. Toto obmedzenie sa nevzťahuje na oddychové časy, o tie je možné žiadať aj bez dokončenej rozohrávky rovnako, ako je možné o dva oddychové časy žiadať za sebou aj za normálnych okolností medzi dvoma rozohrávkami.
 

Prenikanie do poľa a priestoru súpera pod sieťou
 

I naďalej platí pravidlo 11.2.1, ktoré hovorí, že do súperovho priestoru pod sieťou je dovolené preniknúť s podmienkou, že hráč nebude prekážať súperovi v hre. Za prekážanie v hre sa v tomto prípade nepovažuje samotný dotyk, ale reálne prekážanie súperovi v hre.
 

Na druhej strane došlo k zásadnej zmene v prípade pravidla o prenikaní do súperovho poľa za stredovú čiaru, inak označovanom prešľape pod sieťou (11.2.2): podľa nového znenia je dovolené dotknúť sa súperovho poľa za stredovou čiarou chodidlom (chodidlami) len s podmienkou, že časť prenikajúceho chodidla (chodidiel) zostáva v kontakte alebo je nad stredovou čiarou. Z tohto pravidla vypadla ruka, ktorá bola zahrnutá do ďalšej časti, a síce že dotknúť sa súperovho poľa ktoroukoľvek inou časťou tela nad chodidlom je povolené s podmienkou, že to neprekáža súperovi v hre. Samozrejme i naďalej môže hráč vstúpiť do súperovho poľa, ak je lopta mimo hry. A rovnako stále platí, že hráči môžu preniknúť do súperovej voľnej zóny s podmienkou, že mu nebudú prekážať v hre.
 

Chybou teda je situácia, kedy hráč preniknutím do súperovho priestoru pod sieťou prekáža súperovi v hre, resp. kedy hráč prenikne celým chodidlom (chodidlami) do súperovho poľa.
 

Dotyky siete
 

K revolučnej zmene došlo v pravidle 11.3, ktoré hovorí o dotykoch hráča so sieťou. Dotyk siete hráčom nie je chybou, pokiaľ dotyk siete neovplyvní hru. Zároveň podľa nových pravidiel platí, že hráč sa môže dotknúť stĺpov, povrazov alebo iného predmetu z vonkajšej strany anténky, vrátane samotnej siete, s podmienkou, že tento dotyk neovplyvní hru. Aby nedochádzalo k nevhodným výkladom, FIVB vytvorilo inštruktážny film o chybných a povolených dotykoch so sieťou. Toto video bude umiestnené na stránke AVR (http://www.avr-sr.sk/) ako aj na stránke SVF (http://www.svf.sk/). Okrem toho priamo v pravidlách sú definované situácie, ktoré sa považujú za ovplyvnenie hry a preto za chybné. Ide o pravidlo 11.4.4, ktoré hovorí, že hráč ovplyvní hru súpera, ak (okrem iného):
 

  sa dotkne vrchnej pásky siete alebo 80 cm dlhej hornej časti anténky  počas hrania s loptou, alebo

  počas hrania s loptou použije sieť ako oporu, alebo

  si vytvorí výhodu oproti súperovi, alebo

 svojou akciou bráni súperovi v snahe regulárne zahrať loptu.
 

V zásade sa chyby dotykom vrchnej pásky siete dopúšťajú len tí hráči, ktorí s loptou skutočne hrajú, alebo ktorí chcú zabrániť útoku súpera, ktorý loptu usmerňuje na druhú stranu.
 

Priebeh striedania
 

Ďalšia významná zmena sa týka žiadosti o striedanie. Namiesto doteraz používanej signalizácie, ktorú musel tréner použiť, sa považuje podľa nových pravidiel (15.10) za žiadosť o striedanie, ak hráč (hráči) počas riadneho prerušenia vstúpi (vstúpia) do zóny striedania pripravený (-í) na hru (1.4.3, 7.3.3, 15.6.3). Ak sa to takto neuskutoční, striedanie sa nepovolí a družstvo je potrestané za zdržiavanie (16.2). Žiadosť o striedanie povoľuje zapisovateľ alebo druhý rozhodca a oznamuje to zvukovým znamením, resp. zapísknutím. Vo vybraných súťažiach SVF sa používajú na uskutočnenie striedania očíslované tabuľky. Ak chce družstvo počas jedného prerušenia vystriedať viac ako jedného hráča, všetci striedajúci hráči musia vstúpiť do zóny striedania súčasne, aby sa to mohlo považovať za jednu žiadosť. V takomto prípade striedanie musí byť postupné, t.j. jedna dvojica hráčov po druhej (5.2, 15.2.1, 15.3.2).
 

Nakoľko v niektorých súťažiach je pri stolíku len jeden zapisovateľ, ktorý zároveň obsluhuje aj ukazovateľ skóre, žiadosť o striedanie zvukovým znamením bude povinný zapisovateľ oznamovať len v extraligách, v prelínacích súťažiach a na fiinálových turnajoch mládeže. V ostatných súťažiach bude i naďalej povoľovať striedanie druhý rozhodca (resp. prvý rozhodca, ak druhý nie je delegovaný), pričom nebude zohľadňovať signalizáciu trénera (táto nie je v prípade riadnej žiadosti o striedanie už potrebná), ale len vstup hráčov do zóny striedania, ktorí sú pripravení na hru.
 

V zmysle nových pravidiel druhý rozhodca nesignalizuje striedanie. Naopak sa odporúča, aby prvý rozhodca signalizáciu striedania použil. Zároveň druhý rozhodca nebude prechádzať počas striedania na spojnicu útočnej čiary s postrannou, ale zostane stáť v priestore medzi stĺpom na upevnenie siete a stolíkom zapisovateľa, odkiaľ sleduje priebeh striedania a v prípade, že zapisovateľ neoznámi nesprávne striedanie, prekrížením rúk naznačí hráčom, že sa môžu vystriedať. Po zapísaní striedania do zápisu zapisovateľ zdvihnutím oboch rúk oznámi pripravenosť pokračovať v stretnutí. Následne druhý rozhodca zdvihne obe ruky otočený k prvému rozhodcovi, čím signalizuje, že sa môže pokračovať v stretnutí. Až potom môže dať prvý rozhodca pokyn na podanie. Ak striedanie povoľuje druhý, resp. prvý rozhodca (v stretnutiach, kde druhý rozhodca nie je delegovaný), zapisovateľ je povinný pri overení správnosti striedania zdvihnúť aj jednu ruku (rovnako ako doteraz), a až potom môže druhý rozhodca povoliť prekrížením rúk striedanie hráčov.
 

Ďalšie úpravy
 

Okrem vyššie uvedeného sa opäť vrátilo do kompetencií druhého rozhodcu posudzovanie chybných útokov zadného hráča, resp. libera (24.3.2.4).

Do kompetencií zapisovateľa sa dostalo oprávnenie prijať a zvukovým znamením oznámiť žiadosť o striedanie hráčov, pričom kontroluje ich počet; zaznamenáva striedania a oddychové časy, ich počet oznamuje druhému rozhodcovi(25.2.2.3).


Novinkou je aj zaznamenávanie neoprávnených žiadostí družstiev do zápisu(25.2.2.6).

 K spresneniu došlo i v pravidlách týkajúcich sa výmen libera:

 Výmeny libera sa nezapočítavajú do počtu riadnych striedaní (19.3.2.1). Ich počet je neobmedzený, ale medzi dvoma výmenami musí prebehnúť dokončená rozohrávka(okrem prípadu zranenia/ochorenia alebo ak k postupu hráčov došlo z dôvodu trestu). Doplnené bolo i pravidlo 19.3.2.3 - výmena uskutočnená po zapísknutí na podanie, ale pred úderom do lopty pri podaní, by nemala byť zrušená, ale musí byť dôvodom na slovné upozornenie po skončení rozohrávky. V prípade každej nasledujúcej neskorej výmeny libera rozhodca hru okamžite preruší a trestá družstvo za zdržiavanie. Družstvo, ktoré bude podávať po takomto prerušení, sa určí na základe uloženého trestu za zdržiavanie.

A doplnené bolo pravidlo 19.3.2.5 - nesprávne výmeny libera sa trestajú rovnako ako chyby v postupe hráčov (7.7.2, 26.2.2.2).
 

Ďalšie doplnené pravidlo (14.1.1) hovorí, že blokovanie je činnosť hráčov v tesnej blízkosti siete a nad úrovňou siete s cieľom narušiť dráhu letu lopty, ktorá smeruje zo súperovho poľa, bez ohľadu na to, v akej výške sa dotknú lopty. Iba prední hráči môžu uskutočniť blok, ale v momente dotyku s loptou musí byť aspoň časť ich tela nad horným okrajom siete (7.4.1.1).
 

Upravené bolo i pravidlo 7.3.5.3, ktoré popisuje jednu z možností riešenia situácie, kedy sa na začiatku setu objaví na ihrisku iný hráč ako je uvedené na lístku s postavením. Ak tréner žiada ponechať nezapísaného hráča (hráčov) na ihrisku, musí požiadať o riadne striedanie (striedania), ktoré potom bude (budú) zapísané v zápise o stretnutí (15.2.2). Ak sa nesúlad medzi postavením hráča a záznamom o postavení zistí neskôr, družstvo v nesprávnom postavení musí zaujať správne postavenie. Všetky body, ktoré družstvo získalo od momentu, v ktorom urobilo chybu v postavení, až do momentu, kedy bola chyba zistená, sa anulujú. Body získané súperom zostávajú v platnosti a navyše súper získava bod a bude podávať.
 

Kompletné znenie nových pravidiel na obdobie 2009-2012 s vyznačenými všetkými zmenami nájdete na stránke http://www.avr-sr.sk/.
Spracoval: J. Mokrý, jún, 2009

Pre priaznivcov online YOUTUBE videí :

 

{youtube}

{/youtube}