Zápis zo zasadnutia Komisie TVŠaM pri MsZ v Trstenej,
ktoré sa konalo dňa 13.5.2009 v Trstenej.

Prítomní: podľa prezenčnej listiny

Program:

  • Informácie predsedu komisie
  • Transfery pre ŠK na rok 2009
  • Príprava slávnostného vyhodnotenia „Športovec roka 2008“
  • Príprava športového dňa Challenge day 2009
  • Rôzne
  • Záver

Zasadnutie otvoril predseda komisie Ing. Eduard Lepáček, oboznámil prítomných členov komisie s programom zasadnutia.

K bodu 1.
Predseda komisie informoval, že na zasadnutí pléna MsZ dňa 12.3.2009 bola prijatá varianta A štúdie športovej haly, ktorá má byť vybudovaná na sídlisku Západ. Členovia sa so štúdiou oboznámili už pred zasadnutím MsZ, bola im doručená prostredníctvom mailovej pošty. So štúdiou súhlasili, mali len výhrady, že pri výberovom konaní nebol nikto s členov komisie. Navrhli, aby sa v budúcnosti za športovú komisiu zúčastňovali pri jednaniach ohľadom výstavby športovej haly dvaja členovia Jozef Štefanides a Richard Gajniak. Na zasadnutiach budú poskytovať odborné technické pripomienky stavby, aby hala spĺňala všetky technické parametre pre možnú realizáciu určitých športov.
Ing. Koleják navrhol, doriešiť vybudovanie parkoviska pred športovou halou, navrhuje kapacitu minimálne 50-60 parkovacích miest.
Predseda komisie informoval, že sa predpokladá, že v 10/2009 budú výzvy na športové haly, ktoré chce mesto využiť na získanie finančných prostriedkov.

K bodu 2.
Transfery pre jednotlivé športové kluby na 5,6/2009:
SVK Trstená 1000,- €
ŠKK Trstená 3000,- €
MŠK Trstená 500,- €
FK Slovan Trstená 4000,- €
Karate klub Trstená 1000,- €

K bodu 3. 
Rastislav Krasuľa požiadal zástupcov športových klubov o návrhy na ocenenie Športovec roka 2008.
Členovia navrhli, aby boli ocenení len traja športovci mesta za rok 2008, lebo keď sa oceňujú členovia z každého klubu a kategórie, ocenenie stráca na hodnote a prestíži. Ďalej navrhli, aby boli oceneným odovzdané aj finančné dary, ktoré budú veľkou motiváciou pre športovcov. Navrhli sumy 200,- €, 150,- € a 100,- €.
Návrhy na ocenenie predbežné:
1. miesto: Michaela Javorková ŠKK Trstená, za 3. miesto na Majstrovstvách sveta v Nemeckom Dettenheime.
2. miesto: Simona Fereková Karate klub, Trstená za 2. miesto v dorasteneckej lige dievčat v stredoeurópskej lige.
3. miesto: družstvo kolkárov(Ing. Stanislav Dzurek) ŠKK Trstená.

R. Gajniak namietol, že takýmto spôsobom sa zakladá určitá tradícia, aby boli oceňovaní len tí, ktorí sa zúčastňujú na prestížnych súťažiach celoštátneho či medzinárodného významu. Uviedol, že nie každý šport napr. volejbal alebo futbal má šancu sa takýchto súťaží zúčastňovať. Členovia sa zhodli, že sa nebudú oceňovať len športovci, ktorí dosiahnu ocenenia na takýchto podujatiach, ale bude to veľmi motivačný prvok pre všetkých športovcov a kluby, pre postup do vyšších súťaží.

Keďže akcia sa z objektívnych dôvodov, bude konať dňa 12.6.2009 komisia na najbližšom zasadaní prehodnotí zoznam ocenených.

K bodu 4.
Challenge day 2009 sa bude v meste konať 27.5.2009, členovia sa dohodli na niektorých organizačných podmienkach. Riaditeľka CVČ Trstená súhlasila, že CVČ bude otvorené pre deti počas celého dňa, poskytne štyroch zamestnancov, aby sa starali v doobedňajších hodinách o deti zo ZŠ, len nech deti do CVČ príde aj doobeda. CVČ bude organizovať aktivity aj na námestí prípadne na ploche pri kine Mier. Kolkáreň bude k dispozícii pre občanov počas celého dňa. 

K bodu 5.
R. Gajniak navrhujem aby mesto vybudovalo oproti MŠ na Vyšnom Brehu ihrisko na plážový volejbal. Počas letných mesiacov by bolo určite hojne využívané mládežou i deťmi z MŠ.

Ing. A. Koleják informoval o spotrebe plynu na kolkárni Pod Kľozovom. Spotreba plynu nestúpla oproti minulým rokom, len jeho cena. Ďalej informoval, že dostali oznámenie od fi. SSE, Žilina o zrušení elektrohodín na Kolkárni od 1.6.2009, lebo Mesto Trstená ako prenajímateľ budovy nesúhlasí, aby bol nájomca vlastníkom uvedených elektrohodín.

R. Gajniak informoval, že riaditeľstvo ZŠ Trstená žiada, aby kluby platili za prenájom telocvične pri ZŠ Trstená. Keďže by to bolo len premiestňovanie fin. prostriedkov členovia navrhujú, aby bol Mestom Trstená navýšený rozpočet pre ZŠ Trstená, nech má ZŠ pokryté zvýšené náklady na prevádzku telocvične tak, ako to je pri využívaní telocvične pri Gymnáziu M. Hattalu v Trstenej.

Keďže boli prejednané všetky body programu zasadnutia, predseda komisie poďakoval prítomným za účasť a zasadnutie ukončil.

Návrh na uznesenie
Komisia telesnej výchovy, športu a mládeže pri mestskom zastupiteľstve v Trstenej, odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Trstenej prijať uznesenie:

Berie na vedomie:
-Zápis Komisie telesnej výchovy športu a mládeže pri Mestskom zastupiteľstve v Trstenej zo dňa 13.5.2009.

Doporučuje:
-Zvýšiť rozpočet pre ZŠ Trstená na pokrytie nákladov vzniknutých v súvislosti s prenájmom telocvične pre ŠK, resp. odsúhlasiť na tento účel pre ZŠ vyšší finančný transfer.

Zapísala: Bc. A. Letašiová, Overil: Ing. Eduard Lepáček, predseda komisie